2. bienale - 2003

OD TU NAPREJ
SELEKTORSKI POGLED

Na Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije 2003 se je prijavilo 25 predstav 17 lutkovnih gledališč ali skupin (4 predstave so nastale v koprodukciji), nastalih med 1. septembrom 2001 in 30. junijem 2003. Dve skupini sta zaradi ne dokončno izdelanih predstav svoji predstavi umaknili (Koruzno zrno – Jaboljčni kralj; Nebo in LG Kranja – Krilčica). Med 23 predstavami, ki so ostale v selekciji, sem izbrala 10 predstav za tekmovalni program in 4 predstave za spremljevalni program festivala.

Zadnji dve sezoni, v katerih so nastale lutkovne predstave prijavljene na Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije 2003, sta bili inovativno ustvarjalno dokaj umirjeni. Značilnost tega obdobja je, da se je razširil kvalitetni vrh – veliko je dobrih predstav, manj res odličnih. Težišče inovativnosti se je iz predstav projektnega tipa pomaknilo v repertoarne predstave, kjer so skoraj brez izjem v tem obdobju nastajale najmočnejše predstave.

Večina predstav je dodelovala in izpopolnjevala v preteklosti postavljene in uveljavljene umetniške principe, kot da bi se vsakič znova prepričevala, da je res zmožna ustvariti sebi lastno umetniško stvaritev. Nekateri avtorji so se v svojih estetikah že skoraj izpeli, drugim ostaja še veliko možnosti, ki jih še čakajo, da jih umetniško izrazijo. Lutkovne predstave vse pogosteje podpisujejo tudi znana gledališka imena. Rezultati so različni: odlični, če ima avtor celosten občutek za gledališki izraz; nepopolni, če avtor prisega le na posamezne forme.

Moje edino merilo v izbiri predstav za Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije 2003 je še vedno lutka kot edino možno izrazno sredstvo določene predstave. Za to se lutki, na srečo, tudi pri nas ni več potrebno boriti. Prišel je čas, ko mora mesto, ki si ga je izborila do sedaj, potrditi in se razviti v samostojno gledališko vejo. Precejšen del od desetih izbranih tekmovalnih predstav se jasno zaveda te pozicije. Njihov izraz je koherentna gledališka celota. Del predstav pa prepriča s svojimi posameznimi presežnimi komponentami, ki so kljub ne vedno popolni celoti vredne, da se jih izpostavi. Deset predstav je sprehod po različnih lutkovnih žanrih, tehnikah, izrazih in estetikah.

Spremljevalni program je namenjen mlajšim. Vsaka predstava ob kvalitetni celoti izpostavlja eno od vrednot, ki oblikujejo (in morajo oblikovati) otroški svet: lepota, domišljija, komunikativnost, humor.

Lutka je nedvomno tu. Čas je, da gre naprej!

Mojca Jan Zoran
Ljubljana, 12. julij 2003

SELEKCIJA PREDSTAV ZA BIENALE LUTKOVNIH USTVARJALCEV SLOVENIJE 2003

tekmovalni program (po vrstnem redu prispelih prijav):

JAJCE, GLEDALIŠČE KOPER
METULJ IN METULJČICA, GLEDALIŠČE LABIRINT
E BE? TEATRO MATITA
TA VESELI DAN ALI MATIČEK SE ŽENI, LG LJUBLJANA
JURI MURI V AFRIKI, LG LJUBLJANA
SNEGULJČICA, LG LJUBLJANA
KO NIHČE NI IMEL KAJ POČETI, MINI TEATER
KROKODIL PORO, LG MARIBOR
PESKAR, DLU in CANKARJEV DOM
KDO BO NATAKNIL JODLU ZANKO, KONJ – gledališče lutk

spremljevalni program: (namenjen mlajši publiki):

MOJ DEŽNIK JE LAHKO BALON, GLEDALIŠČE GLEJ
ROKEC NA DRUGEM KONCU SVETA, LS UŠ in DLU
JABOLKO, FRU – FRU
MARJETICA IN ZMAJ, LG MARIBOR

Ustanova lutkovnih ustvarjalcev